Pages

štvrtok 11. septembra 2014

Impozantná výstava Dinosaurium

Tento článok je s láskavým súhlasom prebratý z portálu Infoglobe.sk

V týchto dňoch privítala jedinečná výstava Dinosaurium prvých svojich návštevníkov a naša redakcia bola samozrejme pri tom. Výstava predstavuje jednu z najväčších svetových zbierok autentických kostier dinosaurov.



Tento týždeň nám prišla do redakcie pozvánka, že sa v Bratislave otvára nová výstava originálnych kostier a fosílií dinosaurov prvýkrát na Slovensku! Unikátne putovanie pravekom sme si nenechali ujsť a v nasledujúcich riadkoch vás prevedieme miliónmi rokov starou históriou Zeme a života na nej. Hneď po príchode na bratislavské výstavisko nás privítal veľký plagát kostry dinosaura, ktorý avizoval, že sme tu správne. Po vojdení do tajomného, čiernou látkou zahaleného vstupu, sme sa ocitli vo veľkej miestnosti, kde bol „infopultík“ a vedľa neho šatňa. Keďže sme nič na odloženie vecí nemali, vydali sme sa v ústrety dobrodružstvu poznávania. Pri šatni stál pán, ktorý nám vysvetlil a zároveň odovzdal tzv. audiosprievodcu, s ktorým sme svet starý miliónov rokov mohli vnímať ešte intenzívnejšie.


Vstup do neznámeho sveta

V prvej pomyselnej miestnosti boli vystavené dve veľké rekonštrukcie dinosaurov, steny lemovali náučné tabule dotvorené mapkami a kresbami. Na konci miestnosti stál strážnik, ktorý nás pustil do miestnosti z veľkým plátnom. Po usadení sa na stoličky sa spustil krátky približne 7 minútový film o výstave, ktorý nás veľmi pútavou formou lákal na výstavu a jej exponáty. A tak celí nedočkaví sme sa po zhliadnutí tejto prezentácie vydali do ďalších miestností, ktoré predstavovali výber vyše 50 exponátov, ktorým dominovali 300 miliónov rokov staré kostry a fosílie zapožičané z moskovského Borisiakovho paleontologického inštitútu ruskej akadémie vied. Vždy pred vstupom do miestnosti sme si spustili nahrávku z audiosprievodcu, ktorá nás informovala o tom, v akom geologickom období sa nachádzame. Postupne sme prešli celé druhohory od triasu počnúc cez juru až po kriedu končiac. Z informačných tabuliek pri exponátoch sme sa dozvedeli o aké pradávne tvory išlo, čím resp. ako sa živili a kde žili. V niektorých častiach miestností viseli aj veľké tabule, ktoré dopĺňali informácie o živote, klíme, prostredí, vymieraniach či iných zaujímavostiach tej doby. 


Náročné prípravy

Ako sme sa od prítomných usporiadateľov dozvedeli, celú výstavu zostavil viac ako 200-členný tím vedcov v priebehu dlhoročného výskumu pravekých živočíchov z ich ostatkov, a tak vytvorili jednu z najucelenejších zbierok na svete. Bratislavská inštalácia výstavy si vyžiadala niekoľko týždňov – to svedčí o jej jedinečnosti a náročnosti príprav. Tak napríklad poskladanie všetkých kostier, vrátane 6,5 metrov dlhej kostry tarbosaura, zabrala tímu ruských paleontológov desať dní.


Výstavu popri exponátoch a informačných tabuliach dopĺňala aj projekcia dokumentárnych filmov (napr. z produkcie BBC), ktorá nám priblížila historický kontext života týchto pravekých tvorov. Informácie boli miestami až moc odborné, no celkový dojem bol na výbornú.



Návštevu tejto výstavy by si určite nemali nechať ujsť malí dobrodruhovia, ktorí sa okrem nadšenia z dinosaurov, môžu zabaviť v detskom kútiku, kde sa okrem iného premietajú aj detské animované filmy s pravekou tematikou. Pre nákupuchtivých je tu zas obchod so suvenírmi. Výstava potrvá do 6. januára 2015. My sme sa na výstave veľa dozvedeli a na svoje si prišli aj naše oči. Efektne nasvietené či podsvietené kostry boli pre nás zážitkom, ktorý vám vrelo odporúčame vidieť.

FOTOREPORT:




























Text: redakcia Infoglobe.sk
Foto: Oskár Mažgút

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára