sobota 21. januára 2012

Tatranský dinosaurus

Jedného jarného rána v roku 1977 sa dvaja geológovia Dr. Milan Sýkora a Dr. Jozef Michalik, vybrali do Tichej doliny vo Vysokých Tatrách odoberať vzorky. Podarilo sa im nájsť čosi oveľa vzácnejšie a významnejšie, dovtedy ľudom z vtedajšieho Československa neznáme.

Boli to prvé dôkazy o tom, že na území Slovenska v období pred cca 200 miliónmi rokov, žili prajaštery, ktoré sú v súčasnosti po celom svete známe ako dinosaury. Celé to začalo slovami Dr. Sýkoru: "Jozef, maš tu nejakú sliepku ". 

Dinosaurus, ktorého stopy objavili, nebol veľký, mohol dosahovať dĺžku cca 2,5 m. Dostal meno Coelurosauriichnus tatricus. Patril do nadčelade tzv. Coelophysoidea, ktorá bola po svete rozšírená v období vrchného triasu až vrchnej jury. Patril k nim napr. aj známy severoamerický rod Coelophysis (teda predstaviteľ nadčelade Coelophysoidea), nájdený v mladotriasových sedimentoch v Arizone (formacia Petrified Forest), najviac jedincov pochádza z Nového Mexika (formácia Rock Point) a niekoľko i z Texasu (formacia Bull Canyon). 

Boli to dinosaury, nie moc veľké, zato rýchle, ktoré žili vo veľkých štrukturovaných stádach. Dôkazom toho sú aj naše stopy, ktoré zanechali pravdepodobne tri rôzne jedince tohto dinosaura. Boli mäsožravé a tiež sa živili hmyzom. 

Stavba tela pre tieto dinosaury bola pomerne rovnaká. Mali malú hlavu, s ostrými zubami, dlhy krk, dlhé predne a chytavé končatiny, zadne, elegantne nohy, ktoré mu umožňovali veľmi rýchly pohyb. 

Stopy boli nájdene v jemnom kremitom pieskovci, ktorý zodpovedal vtedajším pobrežným podmienkam a to z dôvodu, že v tom období, keď tam žili dinosaury, Vysoké Tatry boli ostrovom. Žiaľ sedimenty, v ktorých by sa mohli zachovať skameneliny ďalších dinosaurov, resp. iných živočíchov, boli počas dlhodobých geologických procesov, oderodované - zničene. Zachovali sa nám iba v tzv. Tomanovskej formacií, v ktorej boli nájdene naše stopy. 

Dinosaurus žil v prostredí s hustou vegetáciou, čo dokazuje prítomnosť veľkého množstva rôznych druhov fosilných rastlín a pelov nájdených v týchto vrstvách. Je vysokopravdepodobné, že spolu s týmito malými dravcami spolu na ostrove Tatry, žili aj ďalšie, iné druhy dinosaurov, ale zatiaľ sa nikomu nepodarilo túto teóriu na základe skamenelín dokázať. Očakáva sa najmä prítomnosť bylinožravcov, ktoré sa stavali korisťou týchto malých dravcov. 

Dinosaurus bol určený na základe tzv. komparatívnej metódy, čo znamená, že naše stopy porovnavali so stopami iných dinosaurov nájdených v Nemecku a USA. Tak došli k názoru, že sa jedna o nový druh a dali mu meno Coelurosauriichnus tatricus

Na záver treba povedať, že vrstvy v Tichej doline vo Vysokých Tatrách pravdepodobne nevydali všetky svoje paleontologické tajomstva a preto by sa tam mal zacat opätovný výskum za účelom hľadať tieto dávno zaniknuté formy života, pretože je to zatial najperspektívnejšia lokalita na našom malom Slovensku a to z dôvodu, že väčšina suchozemských sedimentov u nás bola oderodovaná čo znamená, že nie je veľka pravdepodobnosť ešte niečo podobne nájsť.

Zdroj: Paleoklub

1 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Článok by mohol byť vedecký ale oplýva množstvom gramatických chýb ...

Zverejnenie komentára

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |