štvrtok 16. februára 2012

Paleozaujímavosti (2)

Najslávnejší: Tyranosaurus 

Tyranosaurus rex je najznámejším dinosaurom na svete. Bol jedným z najväčších predátorov všetkých čias. Mal obrovské ostré zuby, ktorými svoju obeť doslovne roztrhal.Veľa vedcov sa pripája k názoru, že sa živil aj zdochlinami. Svoju slávu a „nesmrtelnosť“ získal vďaka kultovým filmom a knihám.  

Najrozšírenejší: Iguanodon

Iguanadon dosahoval dĺžky až 9 metrov a vážil 5 ton. Bol rastlinožravec a v geologickom období kriedy sa vo veľkých stádach pásol na rovinatých pláňach Európy, Severnej Ameriky, severnej Afriky a Ázie. Špecifický tvar jeho lebky bol zakončený zobákovitým nosom a na rozdiel od dnešných vtákov mal aj zuby. Vo svojej dobe bol najrozšírenejším druhom dinosaurov.  

Najrýchlejší: Dromiceiomimus

Tento dinosaurus meral okolo 3,5 metra a vážil okolo 100 kilogramov. Vedci tvrdia, že pri behu mohol dosahovať rýchlosť až 65 km/h. Svojím zovňajškom pripomínal dnešného austrálskeho pštrosa – emu, podľa ktorého dostal aj pomenovanie (latinský názov emu je Dromaius). Mal veľmi dlhé zadné končatiny a skvelý zrak, vďaka ktorému mohol loviť aj v noci. Vyskytoval sa v Severnej Amerike v geologickom období kriedy.  

Najstarší: Eoraptor 

Eoraptor bol malým mäsožravým dinosaurom merajúcim okolo jedného metra. Vlastnosti, ktorými sa vyznačoval, boli typické pre väčšinu skupín dinosaurov, takže jeho zaradenie je obtiažne. Dlhé zadné končatiny naznačujú, že sa jednalo o veľmi dobrého bežca. Na predných kratších končatinách mal päť prstov, ktorými mohol pomerne obratne uchopiť svoju korisť. Eoraptor žil pred 250 miliónmi rokov v geologickom období triasu v dnešnej Argentíne a za svoj vek je považovaný za pradeda všetkých dinosaurov.  

Zdroj: dinosaury (PL), Osky

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |