štvrtok 16. februára 2012

Paleozaujímavosti

Keď hovoríme o dinosauroch, máme pred sebou vidinu obrovských plazov. No zďaleka nie všetky dinosaury boli veľké. Mezozoikum bolo érou mohutných, ale aj celkom malých plazov 

 Najväčší: Argentinosaurus 

 Do dnešných dní bola nájdená iba časť jeho kostry, no vedci sa domnievajú, že Argentinosaurus bol jedným z najväčších suchozemských živočíchov v histórií Zeme a najväčším dinosaurom všetkých dôb. Vzhľadom na nájdené obrovské časti rebier, stavcov a holennej kosti (lokalita Plaza Huincul – Patagónia) sa predpokladá, že tento plaz mohol byť 30 až 40 metrov dlhý a jeho hmotnosť mohla dosahovať až 100 ton. Najväčší stavec meral 1,5 metra a rebrá boli duté, aby nedošlo k preťaženiu tela. Argentinosaurus mal štíhli, dlhý trup a ešte dlhší chvost. Bol to rastlinožravec, ktorý žil pred 100 miliónmi rokov v geologickom období zvanom krieda v lesoch dnešnej Argentíny. Živil sa listami a vetvami ihličnatých stromov, denne ich spotreboval niekoľko ton. Pretože bol mohutný, pravdepodobne spal po stojačky. Vedci sa taktiež domnievajú, že sa dožíval vysokého veku. Patril do rodiny sauropódov – titanosaurov, ktorá osídľovala Zem asi 80 miliónov rokov.  

Najmenší: Microraptor 

Doteraz najmenším známym dinosaurom je Microraptor z geologického obdobia kriedy. Bol objavený v roku 2001. Tento exemplár bol objavený v Číne. Živil sa hmyzom a inými drobnými živočíchmi . Meral 55 – 70 centimetrov a dokázal šplhať po stromoch. Na ilustráciách je zobrazovaný s malými krídlami, avšak vieme, že lietať nemohol, zato však bol dobrým bežcom.  

Najdlhší chvost: Diplodocus 

Najimpozantnejším chvostom, ktorý dosahoval dĺžky až neuveriteľných 15 metrov sa mohol pýšiť Diplodocus („dvojitý nosník“) dinosaurus osídľujúci Severnú Ameriku v geologickom období vrchnej jury t.j. pred približne 150 miliónmi rokov. Tento sauropód mal aj veľmi veľký krk dlhý až 7.7 metra. Majestátny chvost plnil funkciu vyváženia tela, ale aj obrannú funkciu v prípade útoku nepriateľa. Tento gigantický rastlinožravý jedinec mal štíhle telo a veľmi malú hlavu.  

Najdlhšie krídla: Quetzalcoatlus 

Názov majiteľa najdlhších krídel bol odvodený od mena aztéckeho boha, ktorý je na starodávnych ruinách zobrazovaný ako operený had. Quetzalcoatlus bol jedným s posledných lietajúcich plazov. Rozpätie krídel mal 10 až 15 metrov, vážil od 70 do 135 kilogramov a krk mal dlhý 3 metre. 

Zdroj: dinosaury (PL), Osky

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |