sobota 18. februára 2012

Nemecko má opäť v rukách významnú fosíliu.

Po trpezlivom vyčkávaní objaviteľa a jeho týmu bola nakoniec diskutabilná fosília ťažkými, medzinárodnými, paleontologickými kapacitami schválená ako gigantické klepeto praškorpióna. Táto fosília mení pohľad na život v paleozoických praoceánoch. Tento eurypterid rozmermi zatieňoval človeka! Fosília pochádza z kameňolomu pri nemeckom meste Prüm, z vrstiev starých 390-miliónov rokov. Klepeto meria 46-centimetrov. Tomu zodpovedá dĺžka 2,5-metrového zvieraťa. Klepeto teda patrilo morskému škorpiónovi zo skupiny eurypteridea, z druhu Jaekelopterus rhenaniae, ktorý žil pred 460- až 254-miliónmi rokov.

Tento exemplár dĺžkou o vyše pol metra presahuje všetkých známych fosílnych škorpiónov. Eurypteridy sa považujú za vymretých vodných predkov škorpiónov a možno aj všetkých pavúkovcov. Fosílie eurypteridov sa vyskytujú takmer po celom svete. Za najväčšie sa doteraz považovali Hibbertopterina, avšak už spomínaný druh Jaekelopterus toto prvenstvo prevzal. Dalo by sa povedať ,že recentným ekvivalentom v dnešných oceánoch je Ostroloch. Doteraz poznáme niekoľko desiatok fosílnych rodov eurypteridov. Neminulo ich však Permsko-Triasové vymieranie pred 254,1 miliónmi rokov. Je možné, že jeden z najtarších predkov Eripteridov patril k prvým odvážlivcom, čo sa pustili na suchú zem.

Objav uverejnili v online časopise Biology Letters profesor Simon Brady a jeho kolegovia z Bristolskej univerzity (Veľká Británia).




Objaviteľ fosílie a spoluautor výslednej štúdie Markus Poschmann s unikátnym nálezom. Porovnanie s človekom. 

Článok pripravil: Samuel Rybár

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |